Kategorier
Renovering

Att tänka på när man köper hus

Det finns mycket att tänka på när man står inför ett husköp. Många köper renoveringsobjekt och tänker att de kommer undan billigt men renoveringen kommer också att ha ett pris, både i rena pengar och i arbetstid. Vi listar vad du kan behöva ta i beaktning när du köper ett ett hus i behov av renovering.

Fixa till fasaden

Om färgen på trähuset eller det putsade stenhuset börjar flagna så är det inget som du kan vänta med att åtgärda utan det behöver tas om hand på direkten. Ju snabbare du åtgärdar fasaden, desto mer kan du antagligen spara av träet eller putsen. Tycker du det är jobbigt att renovera fasaden kan du alltid köpa dig fri genom att anlita ett företag som utför fasadrenovering i Stockholm.

Struntar du i fasaden kommer den sakta med säkert falla sönder och fukten kommer ta sig in och skada stommen vilket tillslut gör att huset faller ihop. Glöm inte att även fönster och dörrar behöver ses över och i värsta fall bytas ut.

Ta hand om grunden

Grunden i huset är mycket viktig men lätt att glömma. Husets grund hindrar fukt och kyla från att tränga upp ur marken och ta sig in i boningen. Om källaren redan nu luktar lite unket och känns kall så är risken stor att ni behöver göra en dränering av huset. Fråga mäklaren när den senaste gjordes. Var det för med är 25 år sedan så kan ni räkna med att ni kommer åka på den åtgärden. Dränering är både dyrt och ganska jobbigt att hålla på med. Tänk efter två gånger innan ni bestämmer er för om det är värt det.

Rena rör och avlopp

Stambyte är ett ord som de flesta bostadsrättsägare är smärtsamt medvetna om vad det betyder. Det är också något som villaägare behöver ta itu med ibland. Är rören gamla och läckande kan det vara hög tid för ett stambyte i huset. Sätt av pengar och tid till det projektet om ni planerar att köpa ett hus med gamla rör, ledningar och avlopp.