En solcellspark ger grön elektricitet och ger både ekologiska och ekonomiska fördelar. Fortsätt läsa för att få reda på mer om fossilfri energiproduktion.
Att bygga solcellspark innebär att utnyttja mark för att fånga solens energi och omvandla den till elektricitet. Detta kräver noggrann planering och rätt förutsättningar för att bli lönsam. Solinstrålning, topografi och tillgång till elnät är viktiga faktorer. Sverige med sina varierande geografiska förutsättningar ställer särskilda krav på markval.
Om man funderar på att bygga en solcellspark ska man se till att marken är lämpad för solpaneler. Den bör vara relativt platt och med god solinstrålning. Närheten till elnätet underlättar anslutningen och minskar kostnaderna för installation. Varje projekt är specifikt och anpassningar kan behöva göras beroende på de gällande förhållandena.
Solcellspark – viktiga faktorer
Vid etablering av solcellsparker undersöks tre huvudaspekter: markens lämplighet, solinstrålning och infrastruktur. En flack mark förenklar installationen. Optimal solinstrålning ger givetvis den bästa energiproduktionen. Närhet till elnätet och god tillgänglighet för transport är avgörande för kostnadseffektivitet.
Det går att bygga solcellspark även om marken är kuperad, men det kräver förstås mer arbete och högre kostnader. Oavsett dessa hinder kan en välplanerad solcellspark bli en långsiktig investering som gynnar både ekonomi och miljö. Med en solcellspark blir elpriserna förutsägbara och man blir oberoende av de priser som gäller på den europeiska elbörsen. För ett elberoende företag är detta av största betydelse.