Kategorier
Renovering

Så många gånger kan man slipa ett trägolv

Att slipa om en parkett är ett enkelt och smidigt sätt att ge ett rum en ny och fräsch känsla. Vill man ha en ännu större förändring kan man även passa på att lägga på en annan typ av ytbehandling.

Om golvslipningen utförs professionellt med moderna maskiner som bara slipar det allra yttersta skiktet kan man slipa om golvet igen när det behövs. Ett massivt trägolv brukar man kunna slipa mellan fyra och sex gånger, medan en tarkett går att slipa ungefär tre gånger. För att golvet ska hålla riktigt länge är det viktigt att man också lägger på någon slags ytbehandling som exempelvis lack, olja, vax eller lut och vitsåpa. Men man måste också sköta om och rengöra ett trägolv på rätt sätt. När man torkar rent det ska man använda så lite vatten som möjligt. Det räcker med en lätt fuktad trasa och med endast lite mild såpa som rengöringsmedel, eller inget alls.

Slipa golvet själv eller anlita ett proffs?

Det går hyfsat snabbt att få ett trägolv slipat av en professionell golvslipningsfirma. Inte sällan tar det bara en dag att både slipa och ytbehandla golvet. Att anlita ett golvslipningsföretag i Göteborg kostar inte mycket mer än om man själv hyr en slipmaskin och gör jobbet. Detta eftersom man också får dra av en viss del av arbetskostnaden genom rot-avdraget. Men det kan ändå vara en god idé att ta in kostnadsförslag från några olika företag innan man bestämmer sig.