Kategorier
Bostad

Hyra lägenhet Stockholm – snabba tips

Hur ska man hitta en lägenhet i Stockholm? Att Stockholm är Sveriges största stad innebär att den också har en automatisk dragningskraft. Man räknar med att det årligen flyttar in en befolkningsmängd motsvarande ett Skellefteå till staden. Dessa ska också ha någonstans att bo – vilket i många fall också visat sig vara den svåraste nöten att knäcka.

Att Stockholms bostadsmarknad är problematisk är ingenting att sticka under stolen med. Det är dels ett välkänt faktum att man i Stockholm har Sveriges högsta bostadspriser och att detta inneburit att många kunnat göra sig stora pengar bara på att bo – och sedan sälja i rätt läge. I skuggan av detta har man också ignorerat byggande av nya hyresrätter och då dessutom ombildningar skett i en stor skala så har dagens situation alltså skapats. En situation som innebär att flesta lägenheter som finns att hyra egentligen ägs av någon annan. Vill du hyra lägenhet i Stockholm så kommer du mest troligt att få hyra i andrahand.

Vi tänkte här nedan rada upp några viktiga saker att tänka på i samband med att du gör detta – och samtidigt också komma med några tips om hur du lyckas hitta en lägenhet att hyra.

  • Gå via Samtrygg. Att hyra lägenhet via Samtrygg är ett säkert sätt att både hitta en lägenhet och i att slippa bli lurad. Man får hjälp från start till mål och man kan exempelvis få hjälp med avtalsskrivning, med juridiska frågor och med att hantera nycklar och annat. Utöver detta så betalar man hyran via Samtrygg och får genom detta en stabil mellanhand både som hyresgäst och hyresvärd. Samtrygg hjälper till att skapa en schysstare bostadsmarknad och det är något som gör skillnad. Att det dessutom dagligen kommer ut en massa spännande objekt är givetvis det viktigaste. Du kommer att ha stora chanser att hitta en lägenhet just där.
  • Undvik att bli lurad. Låter det för bra för att vara sant så är det förmodligen exakt så det förhåller sig. Ta inga risker och betala aldrig exempelvis en hyra innan du fått en nyckel till en bostad.
  • Se till att det finns ett tillstånd. För att få hyra ut i andrahand så måste det alltid finnas ett tillstånd från BRF:en. Du som hyresgäst bör alltid säkerställa att detta finns. Om inte så kan du bli vräkt direkt – och hyresvärden kan också, på sikt, se att lägenheten återtas av föreningen. Det är idag enklare att få tillstånd för andrahandsuthyrning än förr och det finns ingen anledning till varför någon ska försöka hyra ut utan ett sådant.
  • Var noggrann. Du bör tillsammans med värden gå igenom bostadens skick och exempelvis göra en inventarielista om du ska hyra möblerat. Se även till att exempelvis en signering sker angående nycklarna. Försäkringar är en annan fråga att fokusera på. Både du och personen som hyr ut ska ha varsin hemförsäkring och för dig så kan även en tilläggsförsäkring vara bra att ha. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer personlig rådgivning innan.